Sastojci:
- 500 g govedine (tankih šnita ili na kockice)
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 luk (seckan)
- 1 kašika putera
- pola crvene paprike (seckane)
- pola zelene paprike (seckane)
Sos:
- 1 veliki čen belog luka (sitno seckan) ili 2 manja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice bibera
- malo ljute tucane
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika čili sosa
Priprema:
Gulaš je jedno od onih jela koje zahteva dugo krčkanje kako bi meso postalo mekano i sočno, a ukusi se savršeno sjedinili. Međutim, šta ako nemate dovoljno vremena za višesatno kuvanje? Uz nekoliko trikova, možete značajno ubrzati pripremu gulaša, a da pritom meso ostane savršeno mekano i ukusno. Otkrivamo vam jednostavan metod koji će za samo 15 minuta omekšati govedinu i skratiti vreme kuvanja – idealno za sve koji žele brz obrok.
Ako želite dodatnu sočnost, ostavite meso u marinadi najmanje 30 minuta pre prženja.
Omekšavanje mesa: Govedinu iseckajte na tanke šnite ili kockice. Posolite meso sodom bikarbonom i dobro ga izmešajte. Ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga isperite meso hladnom vodom i osušite ga ubrusom.
Priprema sosa: U maloj činiji pomešajte beli luk, so, šećer, biber, ljutu tucanu, balzamiko sirće, maslinovo ulje i čili sos.
U tiganju zagrejte puter, pa dodajte luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte meso i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte papriku i pržite još par minuta. Sipajte pripremljeni sos preko mesa i povrća. Krčkajte još nekoliko još minuta dok se svi ukusi ne sjedine.
Bonus video
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju