Srbi najčešće jedu kuvani pasulj ili prebranac, ali ova dva jela su teška i ne prijaju nam kada su napolju visoke temperature. Tada se najčešće odlučujemo za obrok salate koje se brzo i lako prave.Jedna od njih je upravo i ova sa pasuljem, leblebijama i krastavcem. Za njenu pripremu je potrebno samo 10-ak minuta, a zasitiće vas. 

  • Sastojci: 
  • 1/2 ljubičastog luka 
  • 3/4 krastavca 
  • svež peršun 
  • 1 konzerva leblebija 
  • 1 konzerva tamnog pasulja 
  • 1 konzerva svetlog pasulja 
  • 1/4 šolje maslinovog ulja 
  • 1/4 šolje vinskog sirćeta 
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1/2 kašičice bibera 

Priprema:
Iseckajte ljubičasti luk na rebarca, pa stavite u posudu. Dodajte krastavac isečen na kockice, kao i sitno seckani peršun. Procedite leblebije i obe vrste pasulja, pa dodajte u posudu. Sve lepo promešajte. U drugoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sirće, origano, so i biber, pa dobro sjedinite. Zatim prelijte preko salate i promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa