Sastojci:

  • 680 g tikvica
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike limunovog soka
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 90 g feta sira, izmrvljenog
  • 60 g pinjola ili indijskog oraha
  • 60 g tanko isečenih listova bosiljka
Zašto je dobro da jedete tikvice?

Tikvice imaju nisku kalorijsku vrednost i malo ugljenih hidrata. Bogate su rastvorljivim vlaknima. Dobar su izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. Doprinose jačanju imuniteta.

Recept za salatu sa tikvicama i feta sirom:

Kako biste napravili salatu, tanko isecite tikvice pomoću sekačaili mandoline tako da budu vrlo tanke. Stavite trake od tikvica u veliku posudu, odvajajući kriške rukama. Dodajte so, limunov sok i iseckani čen belog luka, pa promešajte. Pokrijte i stavite u frižider najmanje najmanje od 1 1/2 sat do 6 sati.

Kada budete spremni za serviranje, izvadite mešavinu tikvica iz frižidera. Ocedite i bacite čen belog luka. Osušite kriške papirnim ubrusima. Vratite kriške tikvica u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem i promešajte, a začine prilagodite po želji. Pospite izmrvljenom fetom, pinjolima i bosiljkom, ako želite. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i salatu sa piletinom, sirom i narandžom.

Pročitajte kako se pravi čuvena libanska salata tabuleh sa bulgurom, krastavcem i paradajzom

BONUS VIDEO

3 vrste povrća najlakše za gajenje Izvor: 3 vrste povrća najlakše za gajenje

StvarUkusa