Sastojci:

  • 500 g pileće džigerice
  • 500 g svežih šampinjona
  • 5 kuvanih jaja
  • 100 g sir Gauda
  • 1 crni luk
  • 2 kašike majoneza
  • ulje - za prženje
  • so - po ukusu
  • 3-4 komada crnog bibera u zrnu
  • mleveni crni biber, po ukusu
  • 1 lovorov list
  • 1-2 grančice sveže mirođije
  • 1-2 grančice svežeg peršuna
  • 1 čeri paradajz
Zašto je korisno da jedete pileću džigericu?

Pileća džigerica je izuzetno hranljiva. Bogata je proteinima i smatra se masnom namrinicom, a takođe je bogata mikronutrijentima poput vitamina B12, vitamina A, folata i vitamina B2. Pored toga sadrži i brojne druge vitamine B grupe, kao i C vitamin. Obiluje gvožđem, selenom, fosforom, cinkom i bakrom, pa se zbog sastava preporučuje osobama koje imaju anemiju i žele da očuvaju plodnost.

Recept za salatu sa pilećom džigericom u obliku pečurke:

Kako biste napravili ovu salatu, prvo skuvajte pileću džigericu. U vrelu vodu dodajte oko pola kašike soli. I stavite pola kilograma pileće džigerice. Dodajte 1 lovorov list i 3-4 zrna crnog bibera. Kuvajte 15 minuta, nakon što voda proključa. Kada je kuvano, ocediti vodu i ostaviti džigericu da se ohladi sa zatvorenim poklopcem, da se ne osuši.

Šampinjone isecite na kockice. Jedan luk isecite na četvrtine kolutova. Stavite pripremljene šampinjone u vreli tiganj. Pržite na jakoj vatri dok sva tečnost ne ispari. Kada tečnost ispari, sipajte ulje. Potom dodajte seckani luk. Sve pržite na srednjoj vatri, dok luk ne bude gotov. Na kraju prženja posolite pečurke i pobiberite mlevenim crnim biberom. Promešajte i sklonite sa vatre. Tri kuvana jajeta isecite na kockice.

Sir narendajte na krupno rende. Džigericu koja se ohladila isecite na male kocke. Ostavite oko 3 šake pileće džigerice da ukrasite salatu. Pržene pečurke sa lukom stavite u činiju i dodajte seckanu džigericu. Sve pomešajte. Dodajte sir i pripremljena jaja u činiju, zatim dodajte malo soli i mlevenog crnog bibera.

Prelijte salatu majonezom i promešajte. Stavite je na tanjir za serviranje i oblikujte je u formu pečurke pomoću kašike. Prečnik tanjira može da bude 32 cm. Pripremite zatim dekoraciju za salatu. Pileću džigericu koju ste odvojili narendajte na sitno rende. Odvojite belanca i žumanca od dva kuvana jajeta. Belanca i žumanca izrendajte odvojeno na sitno rende. Ukrasite salatu.

Pažljivo pospite donji deo kapice pečuraka rendanim žumancima. Napunite otprilike polovinu cele kapice. Stabljiku pečurke pospite rendanim belancetom. Pažljivo ga rasporedite po celoj površini i bočnim stranama. Pospite vrh i strane kapice rendanom džigericom. Ukrasite dno pečurke zeljem.

Isecite čeri paradajz na pola. Stavite polovinu paradajza na pečurku. Bočne strane ukrasite listovima peršuna. Napravite tačke od majoneza na paradajzu, imitirajući bubamaru. Salata je spremna, možete je servirati. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najlepšu prolećnu salatu sa kupusom i kukuruzom.

Pročitajte kako se pravi savršena prolećna salata sa krompirom, sremušem i oslićem

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa