Sastojci:
- 680 g brokolija
- 1 velika šaka peršuna sa ravnim listovima, iseckanog
- 1 kašika maslinovog ulja
- 40 g panko prezle
- 70 g pečenih badema, seckanih
Za preliv:
- 1 do 2 crvene paprike šilje, tanko isečene
- 3 kašike suvog grožđa
- 3 kašike meda
- 1 srednja ljutika, narezana na kockice
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- narendana korica 1 limuna i 2 do 3 kašike limunovog soka
- 1 kašičica senfa
- ½ kašičice tucane paprike
- ¼ kašičice soli, više po ukusu
- prstohvat bibera
- 60 ml maslinovog ulja
Recept za posnu salatu sa brokolijem i bademima:
Kako biste napraviliposnu salatu, prvo napravite preliv. Pomešajte seckane paprike, suvo grožđe i med i ubacite u tiganj. Pustite da provri i pržite na laganoj vatri 5 minuta, povremeno mešajući. Mešavina će se zapeniti, jer paprike puštaju vodu. Dodajte luk i dinstajte još 3 minuta.
Prebacite smesu u staklenu teglu i ostavite da se malo ohladi. Dodajte seckani beli luk, limunovu koricu, 2 kašike limunovog soka, senf, tucanu papriku, ¼ kašičice soli, bibera i maslinovo ulje. Dobro protresite da se sjedini. Probajte, dodajte još soli ili bibera po ukusu i još 1 kašiku limunovog soka po želji. Preliv će biti gust.
Pripremite brokoli. Očistite ga iseckajte. Isecite cvetove na velike komade. Stabljike ubacite u blender. Blendirajte u kratkim naletima dok ne budu sitno iseckane. Prebacite ih u činiju. Nakon toga dodajte cvetove u blender i blendirajte par puta kratko.
Crveni luk iseckajte, a prezle istostirajte na 1 kašici ulja. Pomešajte prezle sa prstohvatom soli i bibera. Često mešajte, posebno kada počnu da dobijaju boju, 3 do 5 minuta, dok ne postanu zlatno-braon. Na kraju pomešajte brokoli, crveni luk i peršun u velikoj činiji za serviranje. Sipajte preliv po želji i promešajte. Začinite po ukusu solju i biberom. Dodajte prezle i bademe i ponovo promešajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa celerom i pasuljem.
Pročitajte i kako se pravi najukusnija posna tuna salata
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.