Sastojci:

  • 500 g korena celera
  • 400 g pasulja iz konzerve
  • 1 luk
  • 1 veza peršuna
  • 50 g oraha
  • 1 kašika soka od limuna
  • so i biber po ukusu
  • ulje - za prženje
Zašto je korisno jesti celer?

Celer je vrlo zdravo povrće, jer sadrži brojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum. Oni su važni za održavanje zdravlja srca. Pored toga bogat je folatom i vitaminom K koji su odgovorni za formiranje crvenih krvnih zrnaca. Sadrži i flavonoide koji imaju antiinflamatorna svojstva. Bogat je i vlaknima, koja podstiču varenje.

Recept za posnu salatu sa celerom i pasuljem:

Za ovu posnu salatu isecite jedan luk na četvrtine kolutova. Oljuštite pola kilograma korena celera i isecite ga na štapiće. U zagrejan tiganj sipajte malo ulja i stavite pripremljen celer. Pržite celer na jakoj vatri, povremeno mešajući lopaticom, oko 3-4 minuta dok ne omekša.

Kada je pri kraju, ubacite seckani luk u tiganj. Po potrebi dodajte još malo ulja. Sve pržite dok luk ne bude spreman. Na kraju celer i luk dobro posolite i pobiberite. Sve izmešajte i sklonite sa vatre. Dok se celer hladi, pripremite preostale sastojke.

Sitno iseckajte srednju vezu peršuna. Orahe sitno iseckajte nožem. Pripremljeni celer i crni luk stavite u činiju, dodajte pasulj, pospite seckane orahe i peršun. Začinite salatu sa oko 1 kašikom limunovog soka. Sve dobro izmešajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najukusniju posnu tuna salatu.

Pročitajte kako se pravi aromatični bareni patlidžan za dane posta

BONUS VIDEO

3 vrste povrća najlakše za gajenje Izvor: 3 vrste povrća najlakše za gajenje

StvarUkusa