Sastojci:

  • 3/4 šolje brašna
  • 1/4 šolje kakao praha
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola šolje posnog jogurta
  • 100 g maslaca (posni, biljni)
  • 100 g tamne čokolade (bez mleka)
  • 2/3 šolje šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

Za sve koji poste, ili jednostavno žele uživati u ukusnim kolačima bez jaja, ovaj recept za posne braunije je savršen izbor. Sa bogatim, čokoladnim ukusom, ovi brauniji će zadovoljiti vaše slatke želje i biti idealan desert za sve prilike. Lako se pripremaju, a rezultat je neverovatno ukusan kolač.

Dodajte orahe ili suvo grožđe: Za još bogatiji ukus, možete u smesu dodati seckane orahe, bademe ili suvo grožđe. Ove namirnice će dodati teksturu i dodatne nutritivne vrednosti.

Veganska opcija: Ako želite da ovaj recept bude potpuno veganski, samo zamenite maslac sa biljnim maslacem ili kokosovim uljem, a tamnu čokoladu sa veganskom čokoladom bez mleka.

Ostavite da se potpuno ohladi: Brauni će se bolje seći i imati bolju teksturu kada se potpuno ohlade.

U velikoj činiji pomešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Dobro promešajte i stavite po strani.

U šerpi zagrejte maslac i tamnu čokoladu na laganoj vatri, mešajući dok se ne rastope i ujednače. U rastopljenu čokoladu dodajte šećer,  posni jogurt i vanilu. Dobro promešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pomešane suve sastojke u čokoladnu smesu i sve dobro promešajte dok se ne sjedini u gustu masu.

Kalup obložite papirom za pečenje. Sipajte smesu u kalup i ravnomerno rasporedite. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C 30-40 minuta. Možete proveriti čačkalicom – ako izlazi suva, brauni je gotov.

Bonus video

Brauni sa koricom od oraha Izvor: Brauni sa koricom od oraha