Kolač od čokolade koji već godinama ne gubi na popularnosti, neobično je nazvan "crnac bez jaja", a domaćice ga prave u brojnim varijantama. Recept koji smo vam spremili, kolač sa komadićima lešnika i pomorandže, savršenog je ukusa! Uživajte!
- Sastojci:
- 1 i 1/2 šolja brašna
- 1/3 šolje kakaoa u prahu
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 1 šolja smeđeg šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica rendane korice pomorandže
- 1/2 šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
- 1/2 šolje seckanih lešnika
- 1/4 šolje čokoladnih kapljica ili seckane tamne čokolade
- Glazura:
- 100 g crne čokolade
- malo ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, prosejte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dobro promešajte. Dodajte smeđi šećer i dobro promešajte da se sve sjedini.
U drugoj činiji, pomešajte ulje, ekstrakt vanile, rendanu koricu pomorandže i sveže ceđeni sok od pomorandže. Polako dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se sve dobro poveže. Dodajte seckane lešnike i čokoladne kapljice (ili seckanu tamnu čokoladu) u smesu i promešajte.
Sipajte smesu za popularni kolač "crnac bez jaja" u pripremljeni pleh za pečenje i poravnajte površinu. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Izvadite "crnca bez jaja" iz rerne i ostavite ga da se prohladi pre nego što nanesete glazuru. Seči i služiti kada se potpuno oladi i glazura od čokolade stegne.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem