Kolač od čokolade koji već godinama ne gubi na popularnosti, neobično je nazvan "crnac bez jaja", a domaćice ga prave u brojnim varijantama. Recept koji smo vam spremili, kolač sa komadićima lešnika i pomorandže, savršenog je ukusa! Uživajte!

  • Sastojci:
  • 1 i 1/2 šolja brašna
  • 1/3 šolje kakaoa u prahu
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1/2 šolje ulja 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica rendane korice pomorandže
  • 1/2 šolje sveže ceđenog soka od pomorandže
  • 1/2 šolje seckanih lešnika
  • 1/4 šolje čokoladnih kapljica ili seckane tamne čokolade
  • Glazura: 
  • 100 g crne čokolade
  • malo ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremite okrugli pleh za pečenje tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga namazati i posuti brašnom. U većoj činiji, prosejte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dobro promešajte. Dodajte smeđi šećer i dobro promešajte da se sve sjedini.

U drugoj činiji, pomešajte ulje, ekstrakt vanile, rendanu koricu pomorandže i sveže ceđeni sok od pomorandže. Polako dodajte mokre sastojke suvim sastojcima i mešajte dok se sve dobro poveže. Dodajte seckane lešnike i čokoladne kapljice (ili seckanu tamnu čokoladu) u smesu i promešajte.

Sipajte smesu za popularni kolač "crnac bez jaja" u pripremljeni pleh za pečenje i poravnajte površinu. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta. Izvadite "crnca bez jaja" iz rerne i ostavite ga da se prohladi pre nego što nanesete glazuru. Seči i služiti kada se potpuno oladi i glazura od čokolade stegne.

BONUS VIDEO: 

najsočniji čokoladni kolač instagram/fitwafflekitchen

Izvor: Stvar ukusa