Sastojci:

  • 1 kg patlidžana
  • veza peršuna, iseckanog
  • 3 mlada luka, iseckani
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 60 ml sirćeta
  • 1,5 kašika sirćeta
  • 1,5 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1,5 l vode
Zašto je korisno jesti patlidžan?

Patlidžan je bogat vitaminima B1 i B6, kao i vlaknima. Vlakna podstiču bolji rad creva i daju osećaj sitosti. Bogat je antocijaninima, antioksidansima koji ima niz dobrobiti. Sadrži i kalijum, vitamin C i B6 pa je koristan za kardiovaskularnisistem.

Recept za bareni patlidžan:

Patlidžane operite i isecite na komade debljine oko jedan i po centimetar. U tiganj dodajte so, šećer, sirće i 1,5 litar vode. Stavite sve na vatru, promešajte, pokrijte poklopcem i pustite da proključa. Isečene patlidžane stavite u ključalu vodu i dodajte 2 lovorova lista. Poklopite i kuvajte 5 minuta nakon što voda proključa.

Gotove patlidžane stavite u cediljku da se ocedi višak vode. Iseckajte mladi luk, kao i peršun. Ohlađene patlidžane prebacite u činiju, dodajte mladi luk, peršun, iseckani beli luk i mlevenu crvenu papriku. Sipajte malo ulja i sve promešajte.

Poklopite i savite u frižider da se natopi preko noći. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečeni patlidžan u aromatičnom sosu sa indijskim orasima.

Pročitajte kako se pravi začinjeni patlidžan pečen u rerni

BONUS VIDEO

Rolovani patlidžan Izvor: Rolovani patlidžan

StvarUkusa