Sastojci:

  • 240 g heljdinog brašna
  • 240 g običnog brašna
  • 360 ml kisele vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • malo ulja
Zašto je dobro jesti heljdu?

Heljda sadrži rutin koji je koristan za regulisanje proširenih vena, hipertenzije, hemeroida i reumatskih bolesti. Takođe sadrži lecitin koji je važan za nervni sistem. Bogata je folnom kiselinom koja se preporučuje trudnicama, zatim, gvožđem koje je važno za nivo hemoglobina, ali i magnezijumom bitnim za smanjivanje grčeva, nervni sistem i raspoloženje. Takođe sadrži važne flavonoide.

Recept za posne palačinke od heljdinog brašna:

Kako biste napravili posne palačinke, prvo sastavite heljdino i obično brašno, pa umešajte vanilin šećer i prašak za pecivo. U smesu postepeno dodajte kiselu vodu, pa mutite dok se sve ne sjedini.

Zagrejte ulje na tiganju i pecite palačinke na uobičajen način. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i visokoproteinske palačinke.

Pročitajte kako se prave flambirane palačinke: Cela bivša Jugoslavija ih je jela

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Recept za palačinke od sira i krompira Izvor: Recept za palačinke od sira i krompira

StvarUkusa