Sastojci:

  • 400 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika (sveža ili pečena, po izboru)
  • 3 pečene crvene paprike (seckane)
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica slatke paprike
  • So, biber
  • Malo ulja
  • Veza svežeg peršuna

Priprema:

Ako tražite ukusan, aromatičan i jednostavan posni recept, ovaj pasulj sa pečenom paprikom je pravi izbor. Kombinacija slatke pečene paprike i dimljene paprike daje jelu bogat ukus, dok se pasulj krčka do savršene kremaste teksture.

Za još bogatiji ukus, dodajte kašiku paradajz pirea ili malo pelata. Ovaj pasulj je savršen uz svež hleb i salatu od kupusa.

Pasulj potopite preko noći, pa ga kuvajte dok ne omekša (oko 1 sat). Procedite i ostavite sa strane. Na malo ulja propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte šargarepu iseckanu na kolutove i svežu papriku na trakice. Kada povrće omekša, dodajte seckane pečene paprike i dimljenu papriku.

U šerpu vratite kuvani pasulj, dodajte lovorov list, posolite, pobiberite i nalijte vodom da sve ogrezne. Kuvajte još 20-30 minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte svež peršun i po želji malo limunovog soka za osvežavajući ukus.

Bonus video

Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja  Izvor: Recept za paprikaš od piletine i belog pasulja