Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 500 g krompira
- 2 veća praziluka
- 100 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog)
- So, biber po ukusu
- Prstohvat mlevene crvene paprike
- 100 ml kisele vode
- 50 ml ulja za premazivanje
Priprema:
Posna pita sa krompirom i prazilukom idealan je izbor za vreme posta ili kada želite lagan, ali ukusan obrok. Ova pita savršeno kombinuje nežnu slatkoću praziluka sa kremastim krompirom, a uz hrskavu koricu od gotovih kora pruža bogatstvo ukusa u svakom zalogaju. Može se poslužiti topla ili hladna, kao glavno jelo, predjelo ili užina.
Ako želite da pita bude još sočnija, nakon pečenja poprskajte je sa malo tople kisele vode i pokrijte krpom.
Krompir možete začiniti i sa malo muskatnog oraščića za dodatni aromatični ukus.
Krompir oljuštiti, iseći na kockice i skuvati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta). Ocediti i izgnječiti viljuškom, ne mora biti potpuno glatko. Praziluk sitno iseckati i propržiti na maslinovom ulju dok ne omekša (oko 10 minuta). Dodati mlevenu papriku, so, biber. Umešati krompir u praziluk i sve sjediniti.
Kore slagati po dve, svaku poprskati mešavinom ulja i kisele vode. Filovati pa ponoviti postupak do utroška materijala. Pitu premazati ostatkom ulja i kisele vode. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda