Sastojci:
- 550 g kora za pitu
- 550 g sampinjona
- 2 praziluka
- so, biber i mešavina suvih začina, po ukusu
- 120 ml ulja
- 450 ml kisele vode
- 250 g brašna
- 200 g griza
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Recept za posnu pitu sa pečurkama:
Kako biste napravili pitu sa pečurkama, sitno iseckajte praziluk i pržite ga na vrelom ulju. Kada omekša dodajte sitno seckane šampinjone, so, biber i mešavinu suvih začina i pržite dok ne ispari tečnost. Ostavite da se malo prohladi.
Mikserom napravite smesu od kisele vode, ulja, brašna, soli, griza i praška za pecivo. Tri kore premazujte u tanjem sloju, pa na početku treće poređajte fil u debljem sloju. Savijte krajeve ka unutra i uvijte u rolat.
Složite ih u pleh prekriven papirom za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Svaki rolat isecite na parčiće pre pečenja i premažite sa malo smese od griza. Pecite na 180 stepeni dok lepo ne porumeni. Možda ćete želeti da napravite i posnu pitu sa prazilukom i šargarepom.
Pročitajte kako se pravi pita sa zeljem za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Sensa Piazzetta sreće: Saznali smo šta o nama mogu da otkriju fraktali, naučili da pravimo parfeme i vezemo želje
Slavska pita sa krompirom za Svetog Nikolu
Domaće posne korpice sa povrćem za slavu
Posna sarma sa tunjevinom i šampinjonima za Svetog Nikolu
Posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu