Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 svež kvasac ili kesica suvog
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 šoljica ulja
- malo soli
- pola litra mleka
- sok od pola limuna
- džem po izboru
- šećer u prahu za posipanje
Kako se pravi štrudla
Mleko malo zagrejte, pa u mlako mleko stavite kvasac da nadođe. U vanglu sipajte brašno, šećer, ulje, dodajte jaje, sok od pola limuna, i mleko sa nadošlim kvascem pa zamesite testo. Ako je potrebno dodavati brašno po malo. Pokriti vanglu krpom i ostaviti da naraste. Kad je naraslo izručiti na radnu površinu, malo premesiti i podeliti na tri jufke. Svaku rastanjiti oklagijom u obliku pravougaonika i mazati džemom.
Zaviti u rolat i slagati u tepsiju. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, sve zavisi od rerne. Vruću štrudlu četkicom premazati sa malo mleka i posuti šećerom u prahu.
BONUS VIDEO
Stvar ukusa
Posni rolat sa spanaćem za Svetog Nikolu
Praznični domaći krekeri sa musom od krem sira i tunjevine
Recept za kolač sa suvim voćem i orasima
Za ova 3 jela su Srbi najviše tražili recept u 2024, iznenadićete se
Svečana slavska salata sa piletinom i šargarepom