Sastojci:
- 5 srednjih jaja na sobnoj temperaturi
- 90 g brašna tip 00
- 130 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prstohvat soli
- 200 g džema od breskve ili bilo kog drugog džema po želji
Recept za jednostavan rolat sa džemom:
Za ovaj rolat prvo odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom žumanca sa skoro svim šećerom (ostavite kašiku sa strane) i sa vanilinim šećerom. Smesa treba da se udvostruči, da postane lagana i vazdušasta. Belanca takođe umutite mikserom i postepeno dodajte kašiku šećera koju ste sačuvali. Belanca treba da budu vazdušasta i sjajna.
Umućena belanca postepeno unosite u smesu žumanaca koristeći lopaticu pokretima odozdo prema gore. Dodajte i prosejano brašno uz stalno mešanje da se testo ne bi rastavljalo. Pleh obložite papirom za pečenje i rasporedite testo, dobro ga poravnajte. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 16-18 minuta.
Izvadite patišpanj iz rerne, i okrenite ga naopako na čist papir za pečenje. Umotajte patišpanj dok je još vruć, formirajući rolnu i koristite papir za pečenje. Pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, odmotajte ga i pomoću kašike premažite džemom. Dobro izravnajte i ostavite nekoliko mm praznine sa svih strana. Rolat ponovo umotajte u istom pravcu, zatvorite ga najlonskom folijom i ostavite da odstoji u frižideru sat vremena. Servirajte, isecite na male štrudlice i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i neodoljivi rolat punjen svežim sirom i jagodama.
Pročitajte i kako se pravi rolat od piškota sa pudingom i jagodama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem