Sastojci:
Za fil:
- 370 ml mleka
- 220 g mlevenog maka
- 60 g šećera
- izrendana korica 1 limuna
- 1/2 kašičice cimeta
- 3 kašike sosa od jabuke
- 2 kašičice ruma
Za koru:
- 15 g kvasca
- 200 ml mlakog mleka
- 380 g višenamenskog brašna
- 70 g mekog putera
- 8 g sitne soli
- 1 jaje
- 1 žumance
Recept za nemačku štrudlu sa makom:
Kako biste napravili štrudlu, prvo napravite fil. Prokuvajte mleko i umešajte mak, šećer, limunovu koricu i cimet i dinstajte oko 5 minuta. Dodajte sos od jabuka i rum, ohladite i stavite u frižider.
Za testo razmutite kvasac u malo mleka dok ne postane glatko, pa pomešajte sa ostalim sastojcima. Na radnoj površini mesite snažno 10 minuta. Oblikujte kuglu i stavite u činiju prekrivenu vlažnom krpom oko 2 sata.
Razvaljajte testo na lagano pobrašnjenoj radnoj površini u razmeri 60 × 30 cm. Preko toga ravnomerno rasporedite fil, ostavljajući oko 2 cm. Zavijte štrudlu i dobro zatvorite strane. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se diže na toplom mestu 30 minuta.
Zagrejte rernu na 160°C. Premažite štrudlu mlekom i gurnite u cev. U tepsiju sipajte vodu i stavite na dno rerne i odmah zatvorite vrata rerne. Štrudlu na plehu stavite na srednju rešetku i pecite 40-45 minuta. Ostavite da se ohladi. Pomešajte jaje sa 20 ml mleka, prelijte preko pečene štrudle i pospite šećerom u prahu. Možda ćete želeti da napravite i mramornu štrudlu sa kakaom.
Pročitajte kako da napravite jednostavan rolat sa džemom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus