Sastojci:
Za fil od pomorandže:
- 500 ml sveže ceđenog soka od pomorandže
- rendana korica 1 pomorandže
- 50 g šećera
- 35 g kukuruznog brašna
- 100 ml vode
- 40 g kondenzovanog mleka
Za testo:
- 50 g tamne čokolade iseckane
- 225 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50 g kakao brašna
- 125 g šećera
- prstohvat soli
- 350 g kondenzovanog mleka
- 100 ml običnog mleka
- 100 ml ulja
- 130 g otopljene crne čokolade
Recept za čokoladni brauni sa pomorandžom:
Za brauni, prvo napravite fil od pomorandže. Pomešajte kukuruzno brašno i vodu u maloj posudi i ostavite sa strane. U tiganju pomešajte sok, koricu i šećer i zagrejte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne rastvori, a zatim nastavite da kuvate još 3 minuta. Sipajte tečnost od kukuruznog brašna i neprestano mutite dok se fil ne zgusne.
Pustite da se fil kuva još 3-5 minuta, a zatim dodajte kondenzovano mleko i dobro promešajte.
Isključite vatru i ostavite da se fil ohladi. Tepsiju 13×9 obložite prozirnom folijom, sipajte ohlađeni fil u tepsiju i ravnomerno ga rasporedite, a zatim stavite pleh u zamrzivač. Kada se fil ohladi, izvadite ga iz pleha i ostavite u zamrzivaču sa prozirnom folijom.
Pripremite testo za kolače tako što ćete da pomešate brašno, so, kakao i šećer, pa dodajte vlažne sastojke i dobro promešajte. Zatim umešajte seckanu čokoladu. Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh papirom za pečenje. Sipajte polovinu smese testa u tepsiju i ravnomerno je rasporedite.
Stavite zamrznuti fil od pomorandže na testo, a zatim sipajte preostalo testo i rasporedite ga da prekrije fil. Pecite 25-30 minuta, proveravajte čačkalicom da li je gotovo - trebalo bi da čačkalica bude sa vlažnim mrvicom, ali ne i mokrim. Ako je testo mokro, pecite dalje i ponovite test.
Kada je pečen, ostavite kolač da se potpuno ohladi u plehu, a zatim ih isecite na komade i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i najkremastiji brauni kolač od samo 5 sastojaka.
Pročitajte i kako se pravi čokoladni brauni sa višnjama koji se pravi za 45 minuta
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus