Čokoladni brauni pravi se sa kakaom, puterom i jajaima, preliva topljenom čokoladom i posipa mrvicama. Ako volite kolače, možda ćete želeti da napravite i čokoladni čizkejk. Evo i kako se pravi brauni:
Sastojci:
- 6 kašika neslanog putera
- 130 g šećera
- 2 jajeta
- 1 1/2 kašičica ekstrakta vanile
- 60 g višenamenskog brašna
- 60 g kakao praha
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike mleka
Za glazauru:
- 120 g seckane crne čokolade
- 120 g mlečne čokolade, seckane
- 130 ml slatke pavlake
- 1 kašika putera isečenog na 4 dela
- 130 g šarenih mrvica
Recept za čokoladni brauni kolač:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite tepsiju papirom za pečenje, pa premažite puterom. Istopite puter pa u njega dodajte šećer i promešajte da se sjedine. Mutite mikserom na srednjoj brzini 2-3 minuta. Dodajte jaja i ekstrakt vanile u posudu, zatim mutite još 2-3 minuta dok smesa ne postane bledo žuta i gusta. Dodajte brašno, kakao prah i so. Mešajte na maloj brzini dok se sastojci ne sjedine. Umešajte mleko i mešajte dok ne postane glatko. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju i rasporedite u ravnomeran sloj.
Pecite 20-25 minuta dok čačkalica ne izađe čista ili sa samo nekoliko mrvica pričvršćenih za nju. Pustite kolač da se ohladi. Stavite slatku pavlaku u srednju posudu i zagrejte je, dok ne proključa. U pavlaku dodajte seckanu čokoladu. Ostavite da odstoji minut, a zatim mešajte dok se ne formira glatka čokoladna smesa. Mešajte puter dok se ne rastopi. Prelijte čokoladu preko kolača. Koristite lopaticu da rasporedite čokoladu u ravnomeran sloj. Pospite odozgo šarene mrvice. Ohladite kolače dok se ne stegnu, oko 1-2 sata. Isecite na kvadrate i servirajte.
Pročitajte kako se pravi mekani kolač sa bananama i orasima
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira