Na ideju da napravi slanu karamelu prvi je došao Henri Le Rouk, francuski poslastičar koji je imao svoju prodavnicu u Bretanji kasnih 1970-ih. Želeo je da razvije jedinstven proizvod koji će mu pomoći da se izdvoji od konkurencije i tako je nastao čuveni slatko-slani ukus. Zbog velike popularnosti kombinacije karamele i soli, osmišljeni su i recepti za čuvene poslastice sa ovim ukusom. Pored čizkejka sa slanom karamelom, a preporučujemo vam i da napravite brauni. Ono što je zanimljivo kod ovog recepta za brauni je i to što se koristi podloga od keksa. Ukusna poslastica koja će se posebno dopasti sladokuscima.
- Sastojci:
- Za koru:
- 1 šolja mlevenog keksa
- 75 g putera
- 1 kašika smeđeg šećera
- Za brauni:
- 160 g neslanog putera
- 260 g šećera
- 3/4 šolje kakaoa
- 1/4 kašičice soli
- 2 jajeta
- 1 kašičica eksratkta vanile
- 1/2 šolje brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- Za slanu karamelu:
- 200 g šećera
- 85 g neslanog putera
- 120 ml slatke pavlake
- 1/2 kašičice kuhinjske soli
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- morska so za posipanje
Priprema:
Pomešajte mleveni keks i istopljeni puter sa šećerom i sve dobro sjedinite, pa utisnite u kalup obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 7-8 minuta, pa ostavite da se ohladi. U šerpu stavite puter, so, šećer i prosejano kakao, pa kuvajte na nižoj temepraturi do se sastojci lepo ne sjedne. Nemojte da ostavite da smesa proključa. Postepeno dodajte jaja i dobro umutite, pa dodajte vanilu. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo, pa opet sjedinite mikserom. Sipajte testo za brauni preko kore i pecite u rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Kada pravite slanu karamelu, morate to brzo da obavite, pa sve sastojke izvucite da vam budu pri ruci. Zagrejte šećer u šerpi na srednje jakoj vatri, neprestano mešajući drvenom varjačom. Formiraće se grudvice i početi da se tope u tečnost zlatno-braon boje. Dodajte puter i umutite dok se ne sastojci dobro ne sjedine. Nakon toga sipajte slatku pavalku, pa mešajte sve vreme. Posle minut, dva sklonite sa šporeta. Dodajte vanilu i posolite po ukusu. Slanu karamelu prelije po kolaču, pa poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne nekih 2-4 sata. Na kraju pospite morsku so. Secite velikim oštrim nožem, zagrejanim pod vrelom vodom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem