Sastojci:
- 550 g praziluka
- 2 šargarepe
- 200 g pirinča
- so i biber po ukusu
- 150 ml kisele vode
- 150 ml ulja
- 550 g kora za pitu
Recept za posnu pitu sa prazilukom i šargarepom:
Za posnu pitu u šerpu stavite opran pirinač sa malo soli, prelijte vodom i kuvajte, dok se pirinač ne skuva. Procedite i ostavite pirinač na stranu. U veći i dublji tiganj sipajte nekoliko kašika ulja.
Praziluk očistite i operite pa ga isecite na pola, a zatim isecite što sitnije i stavite u tiganj. Pržite na laganoj vatri, pa dodajte narendanu šargarepu i nju propržite zajedno sa prazilukom. Dodajte soli i bibera po ukusu i sve dobro promešajte.
Dodajte skuvani pirinač i pomešajte sa prazilukom. Stavite jednu koru, poprskajte kiselom vodom i uljem pa rasporedite fil svuda po kori. Zatim stavite drugu koru preko, poprskajte je mešavinom kisele vode i ulja i rasporedite fil. Ponovite i sa trećom korom postupak.
Kore uvijte u rolat i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite malo razmaka između rolata, da se dobro ispeku. Kore premažite mešaivnom ulja i kisele vode. Pospite po želji susamom. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 185 C, oko pola sata ili dok ne porumeni. Možda ćete želeti da napravite i posnu carsku pitu krcatu povrćem.
Pročitajte i kako se pravi posna pita sa raznovrsnim povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu