Sastojci:

  • 100 g pirinča
  • 1 veza blitve
  • začini po želji
  • 2 paradajza
  • tanke kore
  • 1 crni luk
  • 1 paprika babura
  • ulje

Recept za posnu slavsku pitu sa povrćem:

Kako biste napravili ovu pitu, iseckajte luk i papriku sitno, a paradajz isecite na kockice. Blitvu isecite i izblanširajte, pa je stavite na stranu. Zagrejte ulje u tiganju pa pržite luk i papriku. Nakon toga im dodajte paradajz. Ubacite i blitvu koju ste izblanširali, kao i začine po želji.

Pre toga skuvajte pirinač i dobro ga procedite. Smesu povrća koju ste ispržili dobro promešajte, pa joj dodajte pirinač i mešavinu suvih začina, pa sve dobro promešajte.

Raširite koru za pitu i premažite je uljem, a zatim preko nje stavite drugu koru. Povrće za fil rasporedite pri dnu kore i zatim uvijte pitu. Premažite pitu uljem i malo zasecite nožem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, oko 40 minuta. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slavsku pitu sa krompirom za Svetog Nikolu.

Pročitajte kako se pravi posna pita sa pečurkama

BONUS VIDEO

Instagram/gayanefood Grčka pita sa sirom i spanaćem

StvarUkusa