Sastojci:
- 100 g pirinča
- 1 veza blitve
- začini po želji
- 2 paradajza
- tanke kore
- 1 crni luk
- 1 paprika babura
- ulje
Recept za posnu slavsku pitu sa povrćem:
Kako biste napravili ovu pitu, iseckajte luk i papriku sitno, a paradajz isecite na kockice. Blitvu isecite i izblanširajte, pa je stavite na stranu. Zagrejte ulje u tiganju pa pržite luk i papriku. Nakon toga im dodajte paradajz. Ubacite i blitvu koju ste izblanširali, kao i začine po želji.
Pre toga skuvajte pirinač i dobro ga procedite. Smesu povrća koju ste ispržili dobro promešajte, pa joj dodajte pirinač i mešavinu suvih začina, pa sve dobro promešajte.
Raširite koru za pitu i premažite je uljem, a zatim preko nje stavite drugu koru. Povrće za fil rasporedite pri dnu kore i zatim uvijte pitu. Premažite pitu uljem i malo zasecite nožem. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni C, oko 40 minuta. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slavsku pitu sa krompirom za Svetog Nikolu.
Pročitajte kako se pravi posna pita sa pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu
Posne čokoladne kuglice sa ovsom za Svetog Nikolu
Posni podvarak sa suvim šljivama za Svetog Nikolu
Posna kikiriki salata sa pečurkama za Svetog Nikolu
Praznični mesni rolat sa povrćem