Sastojci:
- 3 kašike putera ili više po ukusu
- 1 mala glavica kupusa, sitno iseckana
- 3 tvrdo kuvana jaja, oljuštena i iseckana, ili više po ukusu
- 3 grančice sveže mirođije, sitno iseckane
- soli po ukusu
- 2 lista lisnatog testa sa kvascem
- 1 jaje, umućeno
Recept za rusku pitu sa kupusom:
Kako bite napravili rusku pitu sa kupusom rastopite puter u tiganju na niskoj vatri. Dodajte kupus i dinstajte dok ne omekša, ali pazite da ne porumeni, oko 30 minuta. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi, 10 do 15 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Ohlađeni kupus pomešajte sa tvrdo kuvanim jajima i mirođijom. Začinite solju. Obložite kalup za pitu sa 1 listom lisnatog testa. Dodajte fil od kupusa, ostavljajući malo prostora oko ivice.
Pokrijte drugim listom lisnatog testa i spojite ivice. Odozgo premažite razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje, 40 do 45 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu pitu sa prazilukom i šargarepom.
Pročitajte kako se pravi pita sa zeljem za post na vodi
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Sensa Piazzetta sreće: Saznali smo šta o nama mogu da otkriju fraktali, naučili da pravimo parfeme i vezemo želje
Slavska pita sa krompirom za Svetog Nikolu
Domaće posne korpice sa povrćem za slavu
Posna sarma sa tunjevinom i šampinjonima za Svetog Nikolu
Posne paprike punjene belim pasuljem za Svetog Nikolu