Sastojci:
- 7 g (2 kašičice) instant suvog kvasca
- 480 ml tople vode
- 4 kašike ulja plus dodatak za premazivanje
- 780 g oštrog brašna plus dodatak za valjanje
- 1 ½ kašičica šećera
- 1 ½ kašičica kuhinjske soli
Recept za domaći somun:
Kako biste napravili somun, pomešajte kvasac sa toplom vodom. Promešajte i ostavite 5 minuta, dok se na vrhu vode ne pojavi pena. Dodajte ulje, brašno, šećer i so u mešavinu kvasca. Mesite testo rukama, dok se ne sjedini, pa nakon toga još 10 minuta . Smesa će biti prilično lepljiva, pa ako mesite ručno, dobro je da ruke i radnu površinu premažete sa malo ulja da se ne lepi.
Stavite testo u nauljenu činiju, pokrijte vlažnom krpom ili providnom folijom i ostavite da odstoji 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Oblikujte kuglice i stavite ih na tacnu ili dasku i prekrijte vlažnom krpom da se odmore nekoliko minuta.
Uzmite jednu od loptica od testa i razvaljajte je u obliku somuna, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm. Premažite ili poprskajte tiganj sa malo ulja i stavite na jaču vatru da se zagreje. Prebacite somun nekoliko puta u rukama da uklonite višak brašna, a zatim stavite u tiganj.
Pržite oko 60-90 sekundi, dok ne počnu da se pojavljuju mehurići. Zatim okrenite i pržite još minut. Kada ih sve ispržite, složite ih na tanjir i stavite krpu preko njih dok ne budu spremni za serviranje. Možda ćete želeti da napravite i italijanski somun.
Pročitajte kako da napravite i somun bez kvasca
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najmekši medenjaci koji se tope u ustima
Krompir čamci punjeni belim mesom i sirom
Prhki keksići sa mandarinom
Originalna italijanska pesto pasta
Tuna stek po receptu Džejmija Olivera