U ovom receptu se koriste gotovi somuni, ali možete i sami da ih pravite ukoliko više volite domaće. Možda ćete želeti da isprobate domaći somun od samo tri sastojka. Evo i kako da ih narpavite sa sosom od pečene crvene paprike!

Sastojci:

  • 4 velike crvenepaprike, prepolovljene po dužini, sa peteljkama i semenkama
  • 40 g iseckanih badema, tostiranih
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 2 kašike seckanog svežeg bosiljka, plus listovi za ukras
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 čena belogluka, zgnječena
  • 1/2 kašičice soli
  • 400 g gotovog somuna
  • 250 g iseckanog sira
  • 130 g iseckane kuvane piletine
  • 60 g naseckanih maslina

Recept za somun sa sosom od pečene crvene paprike:

Zagrejte rernu na 230 stepeni C. Prekrijte dva pleha sa aluminijumskom folijom. Na svaki pripremljen pleh poređajte polovinu paprika, sa presečenom stranom nadole.

Pecite u zagrejanoj rerni dok koža ne postane prekrivena mehurčićima i ugljenisana, 30 do 40 minuta. Prebacite paprike u veliku posudu. Pokrijte aluminijumskom folijom ili krpom; ostavite da odstoje dok se dovoljno ne ohlade, 20 do 30 minuta. Oljuštite i bacite kore. Trebalo bi da imate oko 250 g pečenihpaprika.

Smanjite temperaturu rerne na 220 stepeni C. Za sos umutite u blenderu pečene paprike, bademe, ulje, seckani bosiljak, limunov sok, beli luk i so, dok smesa ne postane glatka.

Uklonite i bacite foliju sa pleha za pečenje. Na svaki pleh rasporedite po 1 somun. Namažite svaki somun sa 60 ml sosa, šireći na centimetar od ivica. Preko sosa ravnomerno rasporedite sir, piletinu i masline.

Pecite dok se sir ne otopi i ivice ne porumene, 8 do 9 minuta. Za hrskavu koru, pecite prelivene somune 6 do 7 minuta direktno na rešetki za rernu umesto na plehu za pečenje. Ukrasite dodatnim bosiljkom. Isecite svaki somun na 6 kriški i uživajte!

Pročitajte kako se pravi somun po turskom receptu

BONUS VIDEO

Facebook/Goran Abramovic Goran Abramović, pica majstor

StvarUkusa/L.S.