Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 kašike ulja
- 1 crni luk, sitno isečen
- 450 g praziluka, sitno isečenog
- 80 g slanine, isečene na kockice
- 30 g putera, plus dodatak za podmazivanje
- 250 ml mleka
- 1 srednje jaje
- šaka peršuna, iseckanog
- prstohvat paprike
- 90 g kačkavalja, narendanog
Recept za pitu od pire krompira:
Kako biste napravili pitu od pire krompira prepolovite ili razrežite na četvrtine krompir, tako da komadi budu otprilike iste veličine. Stavite u šerpu, dodajte hladnu vodu da ga prekrije, dobro posolite i prokuvajte. Krčkajte 20 minuta dok ne omekša.
U međuvremenu zagrejte ulje u tiganju na laganoj vatri. Dodajte luk i praziluk i pržite 10 minuta dok ne omekša. Dodajte slaninu i pržite 3-5 minuta dok ne porumeni. Začinite po ukusu i ostavite sa strane.
Zagrejati rernu na 190°C/ventilator 170°C. Krompir dobro ocedite i krupno izgnječite, pa umešajte puter i mleko. Dobro začinite i dodajte jaje. Promešajte da se sjedini. Umešajte mešavinu praziluka, peršuna, paprike i pola sira, pa punite tepsiju premazanu puterom.
Pospite preostalim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni 35-45 minuta dok ne porumeni. Servirajte odmah. Možda ćete želeti da napravite i carsku pitu za predjelo.
Pročitajte i kako se pravi jednostavna pita sa kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu