Sastojci:

  • 360 ml tople vode
  • 7g instant ili aktivnog suvog kvasca (1 standardno pakovanje)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 14 g putera, rastopljenog i malo prohlađenog
  • 500 g brašna
  • krupna so za posipanje

Kupka od sode bikarbone:

  • 120 g sode bikarbone
  • 2,13 l vode

Recept za perece:

Kako biste napravili perece prvo umutite kvasac u toplu vodu. Ostavite da odstoji 1 minut. Umutite so, smeđi šećer i otopljeni puter. Postepeno dodajte brašno. Mešajte drvenom kašikom, dok testo ne postane gusto. Dodajte još 180 g brašna, dok testo više ne bude lepljivo. Ako je i dalje lepljivo, dodajte još po potrebi. Probodite testo prstom - ako se vrati, spremno je za mešenje.

Zamesiti testo. Stavite testo rukom na lagano pobrašnjenoj površini punih 5 minuta. Ako testo postane previše lepljivo tokom procesa mešenja, pospite 1 kašičicu brašna odjednom na testo ili na radnu površinu. Nemojte dodavati više brašna nego što vam je potrebno, jer ne želite suvo testo. Nakon toga ga oblikujte u loptu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Stavite vodu sa sodom bikarbonom da proključa.

Zagrejte rernu na 204°C. 2 pleha obložite papirom za pečenje i podmažite puterom. Ostavite na stranu. Oštrim nožem ili sekačem za picu isecite testo na delove, od 75 g svaki. Razvaljajte svaki deo u konopac od 50 cm. Formirajte krug od testa tako što ćete spojiti 2 kraja na vrhu kruga. Uvijte krajeve zajedno. Vratite uvrnute krajeve prema sebi i pritisnite ih da formiraju oblik pereca.

U ključalu vodu sa sodom ubacite 1-2 perece na 20-30 sekundi. Nakon toga izvadite perecu iz vode i ostavite da iscuri višak. Stavite je na pripremljeni pleh za pečenje. Pospite krupnom morskom solju. Ponovite sa preostalim perecama. Pecite 12-15 minuta ili dok ne porumene. Izvadite iz rerne i servirajte tople. Možda ćete želeti da napravite i svetosavske perece.

Pročitajte kako se prave uštipci u obliku perece

BONUS VIDEO

Instagram/ kooki_lovescooking Pecivo punjeno belim mesom

StvarUkusa