Veruje se da je Sveti Sava bio najveći srpski svetitelj koji putuje po srpskim gradovima, donosi red i blagostanje, uči narod kako se kopa, ore, kako se kresanjem dobija vatra, uči žene kako se kuva, mesi, tka, plete, pravi sir, uči kovače kovanju gvožđa, seljake gajenju loze i pravljenju vina… Ono na čemu posebno moramo da mu budemo zahvalni jeste to što nam je omogućio da što lakše meljemo žito. 

Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Tucali su žito u stupi ili ga mleli u žrvnju. Dok je posmatrao kako se narod muči, Sveti Sava se sažalio i rešio da im olakša. Tada je osmislio kako da napravi vodenicu. Zato se u njegovu čast na dan slave prave perece koje su poznatije kao svetosavske perece. 

Nije ih teško pripremiti, samo je potrebno malo truda. Mi vam donosimo najbolji recept za svetosavske perece koje će se svima dopasti. 

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašike soli
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • Za preliv:
  • 50 g brašna
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike vode

Recept za svetosavske perece:

15:11
Korak 1

Umesite testo 

U posudi pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac koji ste izdrobili. Promešajte da se svi sastojci lepo sjedine, pa ostavite da se aktivira 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so i umesite testo. Potom dodajte jaje i sipajte ulje, pa nastavite da mesite dok se svi sastojci ne sjedine. Pokrijte provdinom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta. 

15:11
Korak 2

Napravite slani preliv

U posudi umutite brašno, so i vodu. Lepo sjedinite da nema grudvica, pa ostavite sa strane.

15:11
Korak 3

Oblikujte perece

Kada testo nadođe, podelite ga na 10 jednakih delova i oblikujte loptice. Svaku lopticu razvucite u zmijicu, pa krajeve savijte ka unutra (da napravite oblik perece. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni nekih 10 minuta na 220°C. Prelijte slanim prelivom i vratite u rernu na još 10 minuta da se svetosavske perece zapeku.

Pročitajte i ovo: Domaće kuvane perece

BONUS VIDEO: 

trik za pečenje tost hleba :instagram/baby_sales_b1og

(StvarUkusa/S.B.)