Domaće pecivo je uvek bolja varijanta od onog kupovnog, a nema ničeg lepšeg kada se kućom širi miris sveže pečenih pereca. Iako su poreklom iz Nemačke ovo ukusno pecivo je popularno u zemljama širom sveta.
Napravite domaće perece kako bi bili sigurno da ste napravili zdravo pecivo bez aditiva, još možete da ga jedete dok je toplo umesto da kupujete one hladne iz pekare. Sjajne su i da ih ponesete kao užinu na poslu, a klinci će im se posebno obradovati.
Sastojci:
- 150 ml tople vode
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika sode bikarbone
Priprema:
U činiji pomešajte toplu vodu, so i šećer. Dodajte kvasac i ostavite da odstoji 5 minuta dok kvasac ne počne da se peni. Dodajte brašno i 2 kašike ulja i dobro mešajte dok se ne formira testo. Premažite ga preostalom kašikom ulja. Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite na toplom mestu oko sat vremena da naraste. Rernu zagrejte na 230 stepeni. Testo isecite na 8 delova i razvijajte ih u tanke štapiće, uvijajući dva kraja u oblik pereca. Dodajte sodu bikarbonu u duboki lonac sa vodom i pustite da provri. Kuvajte svaku perecu pola minuta. Prebacite perce u podmazan pleh za pečenje, premažite ih umućenim jejetom i pospite solju. Pecite ih 10-15 minuta, dok ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus