Puter kifle smo svi obožavali, naročito za užinu tokom školskih dana. Pecivo se tope u ustima odlično je rešenje za ukusan doručak. Ovaj jednostavan recept uspeva i onima sa manje kulinarskog iskustva.
Odlične su i prazne, a ako su punjene nadevom od sira i slaninice, užitak je još potpuniji.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 10 g kvasca
- 5 kašika ulja
- 2 jajeta
- 500 ml mleka
- 250 g putera
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica soli
Za fil:
- 250 g svežeg sira
- 150 g slaninice
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 žumance
- 20 g putera
Priprema:
Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa dve kašike šećera i ostavite da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesite meko testo. Napravite 12 loptica, zatim podelite na dva dela po šest loptica. Svaku rastanjite na debljinu od pola centimetra i razvijte na prečnik 20 centimetara, premažite omekšalim puterom i ređajte jednu preko druge, tako da poslednju koru ne treba premazivati. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 20 minuta. Rastanjite prvo jedan deo od šest premazanih kora u veliku okruglu koru i podelite najpre na četiri dela, a svaku četvrtinu na još šest. Slaninicu iseckajte, pa pomešajte sa sirom. Na svaki trouglić stavite pomalo fila, pa zavijte kiflicu. Tako uradite i sa drugim delom testa. Kiflice poređajte u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmaraju sat vremena. Napravite premaz tako što ćete 20 grama putera lagano otopiti i spojiti sa prethodno umućenim žumancem i jajetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni, dok fino ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem