Puter kifle smo svi obožavali, naročito za užinu tokom školskih dana. Pecivo se tope u ustima odlično je rešenje za ukusan doručak. Ovaj jednostavan recept uspeva i onima sa manje kulinarskog iskustva.

Odlične su i prazne, a ako su punjene nadevom od sira i slaninice, užitak je još potpuniji.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 10 g kvasca
  • 5 kašika ulja
  • 2 jajeta
  • 500 ml mleka
  • 250 g putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 250 g svežeg sira
  • 150 g slaninice

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 20 g putera

Priprema:

Razmutite kvasac u pola šolje toplog mleka, sa dve kašike šećera i ostavite da nadođe. Od brašna, soli, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesite meko testo. Napravite 12 loptica, zatim podelite na dva dela po šest loptica. Svaku rastanjite na debljinu od pola centimetra i razvijte na prečnik 20 centimetara, premažite omekšalim puterom i ređajte jednu preko druge, tako da poslednju koru ne treba premazivati. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite testo da odmara 20 minuta. Rastanjite prvo jedan deo od šest premazanih kora u veliku okruglu koru i podelite najpre na četiri dela, a svaku četvrtinu na još šest. Slaninicu iseckajte, pa pomešajte sa sirom. Na svaki trouglić stavite pomalo fila, pa zavijte kiflicu. Tako uradite i sa drugim delom testa. Kiflice poređajte u pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odmaraju sat vremena. Napravite premaz tako što ćete 20 grama putera lagano otopiti i spojiti sa prethodno umućenim žumancem i jajetom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 220 stepeni, dok fino ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa