Mekike su bile najlepše kada su ih spremale naše bake, a uglavnom su bile od jednostavnih sastojaka, kao što su brašno voda i malo kvasca. Odlične su kada se namažu sa domaćim sirom ili kajmakom, a prave se vrlo jednostavno.

Ove letnje mekike sa povrćem idealne su, jer se lako prave, a savršene su za letnje dane.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml piva
  • 1 kesica suvog kvasca 
  • 1 kašičica soli
  • 1 veća šargarepa
  • 2 tikvice
  • 200 g karfiola
  • biber

Priprema:

Brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo. U njega dodajte izrendanu šargarepu, tikvice i karfiol. Dodajte začine po ukusu. Testo mešajte drvenom varjačom sve dok ne počne da se odvaja od zidova činije. Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste. U dublji sud stavite dosta ulja ili masti i dobro zagrejte. Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće veličine kajsije, razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta. Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko.

Izvor: Stvar ukusa