Mekike su bile najlepše kada su ih spremale naše bake, a uglavnom su bile od jednostavnih sastojaka, kao što su brašno voda i malo kvasca. Odlične su kada se namažu sa domaćim sirom ili kajmakom, a prave se vrlo jednostavno.
Ove letnje mekike sa povrćem idealne su, jer se lako prave, a savršene su za letnje dane.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 ml mlake vode
- 100 ml piva
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 veća šargarepa
- 2 tikvice
- 200 g karfiola
- biber
Priprema:
Brašno pomešajte s kvascem, dodajte so, mlaku vodu i pivo, pa zamesite testo. U njega dodajte izrendanu šargarepu, tikvice i karfiol. Dodajte začine po ukusu. Testo mešajte drvenom varjačom sve dok ne počne da se odvaja od zidova činije. Pokrijte čistom krpom i ostavite da naraste. U dublji sud stavite dosta ulja ili masti i dobro zagrejte. Ruke nakvasite u vodi, od naraslog testa kidajte parčiće veličine kajsije, razvucite ih u željene oblike, stavite na zagrejano ulje i s obe strane pržite po tri-četiri minuta. Pržene mekike izvadite iz ulja, stavite na kuhinjski papir da se ulje ocedi i vruće možete da poslužite uz sir, jogurt, kiselo mleko.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus