Pogačice su mnogima prvi odabir u pekari za doručak, a sada uz ovaj recept možete ih lako napraviti kod kuće. Hrskave su,a sa druge stranese top u ustima, pa malo veći trud oko njih ispalti.

Ovo pecivo lepše je od svakog koje možete kupiti u pekari.

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 350 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 300 g sitnog sira
  • 250 g margarina 
  • 100 g kačkavalja

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika ulja

Priprema:

U dublju posudu stavite mlako mleko, jaje, kvasac, so i brašno, pa zamesite testo. Mesite dok testo bude glatko, pa ga odmah podelite na šest delova. Svaki od njih razvijte oklagijom na krug prečnima 10 cm. Svaku jufku bogato premažite omekšalim margarinom i preklopite jednu preko druge. Poslednju nemojte premazivati. R​azvijte veliku koru od svih delova, pa premažite sirom i pospite kačkavaljem. Preklopite testo kao za salčiće. Pokrijte krpom i ostavite da miruje 15 minuta. 

Posle tog vremena ponovo razvijte testo i preklopite na isti način kao i prvi put. Opet ostavite testo da miruje 15 minuta. Ovaj postupak ponovite i treći put. Oklagijom razvijte veliku, četvrtastu koru na centimetar debljine i čašom vadite pogačice. Poređajte pogačice u pleh, praveći mali razmak između njih. Žumance umutite sa kašikom ulja i premažite svaki kvadrat. Pospite rendanim kačkavljem. Ostavite pogačice da lepo narastu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C dok ne porumene.

Izvor: Stvar ukusa