Pogačice su mnogima prvi odabir u pekari za doručak, a sada uz ovaj recept možete ih lako napraviti kod kuće. Hrskave su,a sa druge stranese top u ustima, pa malo veći trud oko njih ispalti.
Ovo pecivo lepše je od svakog koje možete kupiti u pekari.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 350 ml mleka
- 1 jaje
- 1 kocka kvasca
- 1 kašičica soli
- 300 g sitnog sira
- 250 g margarina
- 100 g kačkavalja
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
Priprema:
U dublju posudu stavite mlako mleko, jaje, kvasac, so i brašno, pa zamesite testo. Mesite dok testo bude glatko, pa ga odmah podelite na šest delova. Svaki od njih razvijte oklagijom na krug prečnima 10 cm. Svaku jufku bogato premažite omekšalim margarinom i preklopite jednu preko druge. Poslednju nemojte premazivati. Razvijte veliku koru od svih delova, pa premažite sirom i pospite kačkavaljem. Preklopite testo kao za salčiće. Pokrijte krpom i ostavite da miruje 15 minuta.
Posle tog vremena ponovo razvijte testo i preklopite na isti način kao i prvi put. Opet ostavite testo da miruje 15 minuta. Ovaj postupak ponovite i treći put. Oklagijom razvijte veliku, četvrtastu koru na centimetar debljine i čašom vadite pogačice. Poređajte pogačice u pleh, praveći mali razmak između njih. Žumance umutite sa kašikom ulja i premažite svaki kvadrat. Pospite rendanim kačkavljem. Ostavite pogačice da lepo narastu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 C dok ne porumene.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalni italijanski recept za testo za picu
Domaće kiflice sa filom od ajvara gotove za sat vremena
Zimnica od paprike somborke