Pita je uvek dobar izbor za doručak ili za večeru, ali ponekada poželimo neki malo drugačiji recept. Ovaj zasitan i ukusan zalogaj će biti pravo osveženje koje ćete uvek rado spremati svojim ukućanima.

Tikvice su uvek poželjne na trpezi, bilo da su u musaki, pasti, grilovane ili pohovane. Retko ko će odoleti njihovom specifičnom ukusu. Ovog leta mnoge domaćice spremaju laganu pitu od tikvica i lisnatog testa. Recept je praktičan, jer nije skup, brzo se pravi i nije potrebna posebna kulinarska veština.

Sastojci:

  • 250 g lisnatog testa
  • 2 tikvice
  • 200 g svežeg sira
  • 2 jajeta
  • 2 kašike griza
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike parmezana
  • so, biber

Priprema:

Tikvice operite, isecite na kolutiće, posolite i ostavite sa strane kako bi pustile višak vode, zatim ih obrišite papirnim ubrusom. Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom razvucite lisnato testo, pa ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje. U posudi pomešajte sir, cela jaja, griz, beli luk i dodajte začine po ukusu, pa rasporedite ravnomerno po testu, a zatim posložite tikvice. Pecite u zagrejanon rerni na 170 stepeni oko 30 minuta. Par minuta pred kraj pečenja posipite parmezanom i ispecite do kraja.

Izvor: Stvar ukusa