Počeo je Petrovdanski post, koji se još naziva i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula. To je praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. On predstavlja spomen stradanja svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere.
Pošto je leto i sezona raznovrsnog voća i povrća, pa tako imate i veći izbor ako postite. Predlažemo da se ne uzdržavate od omiljenog povrća - tikvica - i da ih napravite u posnoj verziji.
Sastojci:
- 3 tikvice
- 4 mlada luka
- 2-3 čena belog luka
- malo posnog tvrdog sira
- 1/2 glavice crnog luka
- 5 kašika griza
- 5 kašika brašna
Priprema:
Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite sa strane nekih 10 minuta. Iscedite ih, pa dodajte sekcan mladi luk, beli luk, posni tvrdi sir, crni luk, sve ti iseckano na kockice. Zatim dodajte griz, brašno i posolite i pobiberite. Sjedinite sve, pa kašikom vadite smesu i pržite u vrelom ulju.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno