Počeo je Petrovdanski post, koji se još naziva i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula. To je praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. On predstavlja spomen stradanja svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere.

Pošto je leto i sezona raznovrsnog voća i povrća, pa tako imate i veći izbor ako postite. Predlažemo da se ne uzdržavate od omiljenog povrća - tikvica - i da ih napravite u posnoj verziji. 

Sastojci: 

  • 3 tikvice
  • 4 mlada luka
  • 2-3 čena belog luka
  • malo posnog tvrdog sira
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 5 kašika griza
  • 5 kašika brašna 

Priprema:
Tikvice izrendajte, pa posolite i ostavite sa strane nekih 10 minuta. Iscedite ih, pa dodajte sekcan mladi luk, beli luk, posni tvrdi sir, crni luk, sve ti iseckano na kockice. Zatim dodajte griz, brašno i posolite i pobiberite. Sjedinite sve, pa kašikom vadite smesu i pržite u vrelom ulju.

Izvor: Stvar ukusa