Kada se je u toku post, kao što je sada Petrovdanski, imate manje namirnica na raspolaganju za kuvanje. Ipak, sada je sezona raznovrsnog voća i povrća i pronađite inspiraciju za neka od najlepših jela bez mesa. Predlažemo vam da napravite gulaš, krompir čorbu ili ribu sa krekerima iz rerne. Oduševitećete se već na prvi zalogaj. 

Pročitajte i kako se prave posne pljeskavice od tikvica

POSNI GULAŠ

Posni gulaš
Printscreen/YT/ Dozus Cook 

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 paprika
  • 400 g boranije
  • 5 čenova belog luka
  • 1 crni luk
  • 50 ml soja sosa
  • 200 ml paradajz sosa
  • 350 ml vode
  • peršun

Priprema:

Krompir isecite na kockice, pa ispržite na malo ulja nekih 10-ak minuta. Zatim dodajte smrznutu boranicu, sitno secakn beli luk, papriku isečenu na kockice, seckani peršun kao i crni luk. Ostavite tako još 10 minuta, pa sipajte paradajz i soja sos. Promešajte. Sipajte vodu, poklopite i kuvajte još 5 minuta.

RIBA IZ RERNE 

Fileti ribe iz rerne za 5 minuta
Printscreen/YT/ Island Vibe Cooking 

Sastojci:

  • 2 fileta ribe po želji
  • 1 kašičica senfa u prahu
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike
  • 1/2 kašičice tucane paprike
  • so, biber
  • krekeri
  • peršun

Priprema:

Filete premažite uljem sa obe strane i posolite. Senf, slatku papriku, tucanu papriku i biber pomešajte, pa utraljajte u filete. Krekere izdrobite i pomešajte sa seckanim peršunom, pa propržite. Stavite preko fileta, ali ovo ne morate ako ne želite. Stavite u tepsiju i pecite na 180°C oko 20 minuta.

POSNA KROMPIR ČORBA

Posna krompir čorba
Shutterstock 

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 200 ml kuvanog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • pola kašičice aleve paprike
  • malo ulja

Priprema:

Krompir isecite na kockice, a šargarepu na kolutove. Naseckan luk malo propržite na ulju u šerpi dok ne zastakli, pa zatim dodajte povrće. Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne. Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.

Izvor: Stvar ukusa