Kada se je u toku post, kao što je sada Petrovdanski, imate manje namirnica na raspolaganju za kuvanje. Ipak, sada je sezona raznovrsnog voća i povrća i pronađite inspiraciju za neka od najlepših jela bez mesa. Predlažemo vam da napravite gulaš, krompir čorbu ili ribu sa krekerima iz rerne. Oduševitećete se već na prvi zalogaj.
Pročitajte i kako se prave posne pljeskavice od tikvica.
POSNI GULAŠ
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 1 paprika
- 400 g boranije
- 5 čenova belog luka
- 1 crni luk
- 50 ml soja sosa
- 200 ml paradajz sosa
- 350 ml vode
- peršun
Priprema:
Krompir isecite na kockice, pa ispržite na malo ulja nekih 10-ak minuta. Zatim dodajte smrznutu boranicu, sitno secakn beli luk, papriku isečenu na kockice, seckani peršun kao i crni luk. Ostavite tako još 10 minuta, pa sipajte paradajz i soja sos. Promešajte. Sipajte vodu, poklopite i kuvajte još 5 minuta.
RIBA IZ RERNE
Sastojci:
- 2 fileta ribe po želji
- 1 kašičica senfa u prahu
- 1 kašičica mlevene slatke paprike
- 1/2 kašičice tucane paprike
- so, biber
- krekeri
- peršun
Priprema:
Filete premažite uljem sa obe strane i posolite. Senf, slatku papriku, tucanu papriku i biber pomešajte, pa utraljajte u filete. Krekere izdrobite i pomešajte sa seckanim peršunom, pa propržite. Stavite preko fileta, ali ovo ne morate ako ne želite. Stavite u tepsiju i pecite na 180°C oko 20 minuta.
POSNA KROMPIR ČORBA
Sastojci:
- 500 g krompira
- 200 ml kuvanog paradajza
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- pola kašičice aleve paprike
- malo ulja
Priprema:
Krompir isecite na kockice, a šargarepu na kolutove. Naseckan luk malo propržite na ulju u šerpi dok ne zastakli, pa zatim dodajte povrće. Promešajte, pa nalijte vode da dobro ogrezne. Dodajte začine po ukusu i na jačoj temperaturi kuvajte dok ne proključa, mešajući povremeno. Kad proključa, smanite temperaturu, delimično poklopite i ostavite da se kuva na nižoj temperaturi još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte šolju kuvanog paradajza i ostavite da vri još desetak minuta. Po želji pre služenja pospite seckanim peršunom.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Slatka pita od pasulja
NOVI CHIPS WAY
Piletina sa povrćem u sosu od belog luka