Nema ništa lepše nego kada se kućom širi miris od toplih i ukusnih kroasana. Hrskava korica i vazdušasta unutrašnjost čine ovo pecivo jednostavno neodoljivim i nećete stati samo na jednom.
Ukoliko želite sebi i svojoj porodici da spremite domaće kroasane, ali ste uvereni da je čitav proces suviše kompikovan, ovaj recept će vas uveriti u suprotno.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kašika šećera
- 150 ml mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- 150 g putera
- 2 kašičice soli
- 200 g šunke
- 200 g kačkavalja
Priprema:
U posudi umutite jedno jaje, pa dodajte so, šećer, kvasac i zagrejano mleko. Kada se sve fino sjedini dodajte i brašno, pa umesite testo. Ostavite ga da odmori 20 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa stavite testo i prstima ga razvucite. U sredinu stavite 20 grama putera, a onda sve zajedno umesite. Od testa napravite loptu, pa je podelite na osam jednakih delova. Svaki deo testa razvucite oklagijom u oblik kruga, tako da prečnik bude najmanje 20 centimetara. Preostalih 100 grama putera otopite, pa premažite preko svakog rastanjenog dela testa. Krugove od testa slažite jedne na druge u pleh, pa ih stavite u zamrzivač 20 minuta.
Kada izvadite testo iz frižidera, oklagijom razvucite veliki krug, pa ga isecite na 12 trouglova. Na svaki trougao poređajte listiće šunke i kačkavalja, pa zarolajte ka unutra, tako da dobijete oblik kiflice, a onda ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom. Testo pokrijte krpom i ostavite ga najmanje sat vremena na toplom. Umutite dva žumanceta i premažite preko kroasana. Pecite ih u zagrejanoj rerni 10 minuta na 200, a onda pet minuta na 180 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem