Gibanica je starinska srpska pita koju svaka domaćica treba da zna da pripremi. Lako ćete savladati, a ako želite sitnije zalogaje onda možete da napravite preslatke gibanica mafine koji će vas raspametiti već na prvi zalogaj. Odlični su i za doručak i za večeru, a najbolje je ako poslužite sa jogurtom.
Pročitaje i kako se prave čokoladni mafini sa vanilom i jagodom.
Sastojci:
- 12 kora za pitu
- 250 g sira
- 3 jajeta
- 1 šoljica kisele vode
- kisela pavlaka ili jogurt
- prašak za pecivo
Priprema:
Umutite jaja (2 komada), pa dodajte usitnjen sir i kiselu pavlaku ili jogurt. U drugoj posudi pomešajte vodu, prašak za pecivo i so. Polovinu svake kore poprskajte smesom sa vodom, pa je zgužvajte i potopite u smesu sa jajima (samo taj deo koji ste poprskali vodom). Zatim taj zgužvani i potopljeni deo umotajte u suvu polovinu kore, kao loptu. Ređajte u kalup za mafine koji ste premazali ulje. Preostalo jaje umutite, pa premažite svaki mafin i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Salata sa tikvicama koja se slaže kao torta
Kolač sa pistaćima koji se ne peče
Rižoto sa spanaćem iz jedne šerpe gotov za pola sata
Minjon kocke sa urmama, pistaćima i belom čokoladom
Namaz od paradajza po turskom receptu