Jela iz italijanske kuhinje su poznata u celom svetu, a najpopularnije su makarone. Bolonjeze i karbonara su klasici, ali ako volite da ih jedete, predlažemo vam da napravite zapečene makarone sa belim mesom i bešamel sosom. Priprema je jednostavna i brza, a ukus fenomenalan.
Sastojci:
- 200 g pilećeg filea
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 paradajz
- 130 ml paradajz sosa
- 100 g testetnine
- 100 g tvrdog sira
- Za sos:
- 30 putera
- 20 g brašna
- 240 ml mleka
- muskatni oraščić
Recept za zapečene makarone sa belim mesom u bešamel sosu:
Napravite meso
U tiganju propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte seckano belo meso i mleveni beli luk. Začinite po želji. Kada se meso malo proprži dodajte sitno seckan paradajz i sos od paradajza. Promešajte i krčkajte još nekih 10 minuta. U šerpi skuvajte testeninu.
Napravite bešamel sos
U šerpi otopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko, dobro promešajte, pa posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Lepo sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Pecite makarone
U vatorstalnu posudu stavite proceđenu testeninu, dodajte belo meso sa sosom, a onda prelijte bešamel sosom. Sve lepo sjedinite. Preko pospite rendani tvrdi sir i pecite na 230°C 10-15 minuta.
Pročitajte i ovo: Makarone sa belim mesom i paprikom u sosu od pavlake
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno