Jela iz italijanske kuhinje su poznata u celom svetu, a najpopularnije su makarone. Bolonjeze i karbonara su klasici, ali ako volite da ih jedete, predlažemo vam da napravite zapečene makarone sa belim mesom i bešamel sosom. Priprema je jednostavna i brza, a ukus fenomenalan.

Sastojci:

  • 200 g pilećeg filea
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka 
  • 1 paradajz
  • 130 ml paradajz sosa
  • 100 g testetnine
  • 100 g tvrdog sira
  • Za sos:
  • 30 putera
  • 20 g brašna
  • 240 ml mleka
  • muskatni oraščić

Recept za zapečene makarone sa belim mesom u bešamel sosu:

17:49
Korak 1

Napravite meso 

U tiganju propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte seckano belo meso i mleveni beli luk. Začinite po želji. Kada se meso malo proprži dodajte sitno seckan paradajz i sos od paradajza. Promešajte i krčkajte još nekih 10 minuta. U šerpi skuvajte testeninu. 

17:49
Korak 2

Napravite bešamel sos

U šerpi otopite puter, pa dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte mleko, dobro promešajte, pa posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Lepo sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

17:49
Korak 3

Pecite makarone 

U vatorstalnu posudu stavite proceđenu testeninu, dodajte belo meso sa sosom, a onda prelijte bešamel sosom. Sve lepo sjedinite. Preko pospite rendani tvrdi sir i pecite na 230°C 10-15 minuta.

Pročitajte i ovo: Makarone sa belim mesom i paprikom u sosu od pavlake

BONUS VIDEO:

Makarone sa sirom i trik sastojkom TikTok/ ismaelcocinillas

(StvarUkusa/S.B.)