Nekada su domaćice svako jutro mesile hleb ili lepinje, a danas se ti proizvodi sve više kupuju, jer ljudi nemaju vremena za njihovu pripremu. Ali, umesto da ih kupujete predlažemo vam da ih napravite uveče i onda uvek ujutru imate sveže lepinje za doručak. Ove mekane lepinje možete da služite umesto hleba za ručak, ali i da od njih pravite sendviče.
Sastojci:
- 380 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika suvog kvasca
- 500-530 g brašna
- 1 kašičica soli
- 20 g putera
- Za premaz
- 1 žumance
- 1 kašika jogurta
- crni susam
Recept za turske lepinje koje se peku 10 minuta:
Umesite testo
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno i so i umesite testo. Dodajte i puter sobne temeprature i mesite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Stavite u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena.
Oblikujte lepinje
Na pobršanjenoj površini podelite testo na 4 jednala dela i oblikujte loptice. Stavite na tacnu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još 40 minuta.
Pecite lepinje
Malo ruka spljoštite loptice, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa jogurtom. Prstima napravite linije po dužini, a onda i po širini. Pospite susamom i pecite na 200°C oko 10-15 minuta.
Pročitajte i ovo: Mekane lepinje iz tiganja
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus