Nekada su domaćice svako jutro mesile hleb ili lepinje, a danas se ti proizvodi sve više kupuju, jer ljudi nemaju vremena za njihovu pripremu. Ali, umesto da ih kupujete predlažemo vam da ih napravite uveče i onda uvek ujutru imate sveže lepinje za doručak. Ove mekane lepinje možete da služite umesto hleba za ručak, ali i da od njih pravite sendviče.

Sastojci:

  • 380 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 500-530 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 20 g putera
  • Za premaz
  • 1 žumance
  • 1 kašika jogurta
  • crni susam

Recept za turske lepinje koje se peku 10 minuta:

16:32
Korak 1

Umesite testo

U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno i so i umesite testo. Dodajte i puter sobne temeprature i mesite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Stavite u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih sat vremena. 

16:32
Korak 2

Oblikujte lepinje

Na pobršanjenoj površini podelite testo na 4 jednala dela i oblikujte loptice. Stavite na tacnu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođu još 40 minuta. 

16:32
Korak 3

Pecite lepinje 

Malo ruka spljoštite loptice, pa premažite žumancetom koje ste umutili sa jogurtom. Prstima napravite linije po dužini, a onda i po širini. Pospite susamom i pecite na 200°C oko 10-15 minuta. 

Pročitajte i ovo: Mekane lepinje iz tiganja

BONUS VIDEO: 

tiktok/feelgoodfoodie mlečni tost hleb

(StvarUkusa/S.B.)