Iz zahvalnosti prema najvećem svetitelju koji nam je omogućio da imamo hleba na stolu danas je običaj da se jedu perece! Evo i recept...
Sastojci:
- 2 dcl toplog mleka
- 500 g brašna
- prstohvat šećera
- 25 g kvasca
- 0,5 dcl ulja
- 1 žumance
- 1/2 kašičice soli
Za slani preliv:
- 1,5 kašika brašna
- 1/2 kašike soli
- voda po potrebi
Priprema: U mlakom mleku rastopite kvasac, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna, pa ostavite da nadođe, oko 10 minuta. Zatim dodajte žumance, ulje i brašno, pa umesite fino glatko testo. Ostavite na toplom mestu da odstoji 30 minuta.
Od testa kidajte manje komade, pa svaki komad rastanjite prstima u dugačak štapić, a zatim oblikujte perece, pa ređajte u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostavite da još malo narastu taman dok se rerna ugreje na 200°C.
Premažite perece umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati). Perece pecite 15 minuta da dobiju blago žutu boju.
Pomešajte so i brašno, pa dodajte vodu da se dobije gustina kao za palačinke, da nema grudvica. Pri kraju pečenja, izvadite perece iz rerne, išarajte slanim prelivom i vratite još 2-3 minuta da se preliv osuši.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno