Iz zahvalnosti prema najvećem svetitelju koji nam je omogućio da imamo hleba na stolu danas je običaj da se jedu perece! Evo i recept...

Sastojci:

  • 2 dcl toplog mleka
  • 500 g brašna
  • prstohvat šećera
  • 25 g kvasca
  • 0,5 dcl ulja
  • 1 žumance
  • 1/2 kašičice soli

Za slani preliv:

  • 1,5 kašika brašna
  • 1/2 kašike soli
  • voda po potrebi

Priprema: U mlakom mleku rastopite kvasac, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna, pa ostavite da nadođe, oko 10 minuta. Zatim dodajte žumance, ulje i brašno, pa umesite fino glatko testo. Ostavite na toplom mestu da odstoji 30 minuta.

Od testa kidajte manje komade, pa svaki komad rastanjite prstima u dugačak štapić, a zatim oblikujte perece, pa ređajte u pleh obložen pek papirom. Tako oblikovane perece ostavite da još malo narastu taman dok se rerna ugreje na 200°C.

Premažite perece umućenim belancetom (četkicom je najbolje premazati). Perece pecite 15 minuta da dobiju blago žutu boju.

Pomešajte so i brašno, pa dodajte vodu da se dobije gustina kao za palačinke, da nema grudvica. Pri kraju pečenja, izvadite perece iz rerne, išarajte slanim prelivom i vratite još 2-3 minuta da se preliv osuši.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: recepti.zena.blic.rs