Popularna emisija "Praktična žena" poznata je tome što voditeljka Nataša Pavlović dovodi poznate gosti koji spremaju specijalitete po svom izboru, ali takođe i ona kuva. Mi vam prenosimo njen recept za mekane slane štapiće, perece ili đevrek. Priprema je nikad prostija, a za pečenje vam treba svega 10 minuta. Slani preliv se još lakše pravi, a svi obožavamo da ga jedemo.
Sastojci:
- 220 g brašna
- prstohvat šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 kašike jogurta
- 3 kašike ulja
- 150 ml toplog mleka
Za slani preliv:
- 2 kašičice brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašike vode
Priprema:
Pomešajte brašno, šećer i kvasac, pa dodajte jogurt, ulje, mleko i umesite testo. Pokrijte i ostavite da odstoji. Na pobršanjenoj površini premesite testo i podelite na 3 dela. Od jednog dela umesite štapiće, tako što ćete podeliti na manje loptice, pa razvucite kao zmijicu. Od drugog dela testa isto napravite loptice, pa razvucite kao zmicijicu, pa krajeve spojite ka unutra da oblikujete perecu. Za đevrek sve isto, samo napravite krug od zmijice, tako što ćete krajeve spojiti. Stavite u pleh obložen pek papirom i ostavite još nekih 10-15 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta.
Za slani preliv: Pomešajte brašno i so i postepeno dodajte vodu. Smesa treba da bude malo gušća. Sipajte preko pečenih štapića i vratite u rernu na još minuta. Vruće pecivo premažite uljem.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus