U danima posta ovo pecivo možete da služite uz domaći džem i čaj, a oni koji ne poste mogu da ga posluže uz jogurt ili da od đevreka naprave sendvič sa namazom poput krem sira ili pavlake, uz dodatak bilo kog suhomesnatog proizvoda.
Kad poželite da iznenadite ukućane toplim pecivom za doručak, neka vaš izbor bude đevrek.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 350 ml vode
- 2 kašike šećera
- 100 ml ulja
- pola paketića svežeg kvasca
- 2 kašike meda
- 100 g susama
- 1 kašičica soli
Priprema:
Odmah uključite rernu na 200 stepeni kako bi se zagrejala dok pripremite testo, jer po ovom receptu ne bi trebalo da čekate da testo naraste pre nego što ga stavite da se peče. Zagrejte 250 mililitara vode tek toliko da se smlači, pa u nju dodajte šećer i izmrvljen kvasac, i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom dodajte brašno, so i ulje i zamesite glatko testo, pa ga razvucite oklagijom, napravite desetak traka, urolajte ih i svaku od njih savijte u krug. U široku posudu sipajte 100 mililitara vode i dve kašike meda, pa u tu tečnost spuštajte svaki đevrek. Na ovaj način kora će biti posebno hrskava. Odmah zatim đevreke uvaljajte u susam i ređajte ih na pleh obložen pek papirom. Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite đevreke dok ne porumene. U zavisnosti od rerne, obično budu gotovi za 20 do 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus