Gozleme su tradicionalne slane turske palačinke ili pitice koje se najčešće prave od beskvasnog testa (samo brašno, so i voda), a u novij receptima se koristi i kvasav. Testo se vrlo tanko razvuče oklagijom, napuni nadevom po izboru, poulji i prži u suvom tiganju.
Nadev može da bude različit u zavisnosti od regiona kao i ukusa, a najčešće su to spanać i sir, mada se neretko prave i sa mlevenim mesom.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 3 kašike ulja
- 300 ml mlake vode
Za nadev:
- 300 g svežeg spanaća
- 300 g sira
- 1 praziluk
- 1 čen belog luka
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 15 minuta da se kvasav aktivira. U dublju posudu pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo. Ostavite još 15 minuta da testo nadođe. Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jednakih jufki. Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje. Za to vreme pripremite nadev. Očišćen spanać sputite u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli, pa ga kuvajte nekoliko minuta dok ne omekne. Praziluk i beli luk iseckajte što sitnije, pa ih pomešajte sa spanaćem, sirom i dodajte začine po ukusu. Jufke razvijte oklagijom što tanje možete. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane i malo nauljite. Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, pa na njemu pržite lepinjice po pet minuta sa obe strane, dok ne dobiju hrskavu koricu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem