Radi se o mlečnom hlebu, onom koji se pravi, pogađate od mleka, belog brašna i dodataka po želji, najčešće u vidu suvih grožđica. Od kada su Nemci naselili Banat, u njihovim porodicama se mesi mlečni hleb. Prema pričama, oni su preneli recept na svoje potomke, ali i na komšije i prijatelje. Tako se mlečni hleb milibrot, u različitim verzijama, i danas mesi kod nas i smatra se za jednu od najukusnijih poslatica ovdašnje raznovrsne kuhinje. 

Mi vam donosimo klasičnu verziju, a dodavanje sirćeta u testo čini da ono bolje naraste, a daje mu i poseban šmek.

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 40 g svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica sirćeta
  • 3 jajeta
  • 50 g mlevenih oraha

Priprema:

U zagrejano mleko dodajte jednu kašiku šećera i kvasac, pa ostavite da se aktivira. U veću posudu stavite brašno, preostali šećer, so, ulje, cela jaja i kašiku sirćeta. Snažno mešajte varjačom da dobijete glatko testo, ali vodite računa da ne bude previše tvrdo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Nakon toga ponovo ga premesite, ali ga nemojte vaditi iz činije, pa ponovo ostavite da još jednom nadođe. Kada je naraslo izvadite ga i podelite na tri jufke. Svaku od njih dlanovima oblikujte u štapić, pa ih upletite u pletenicu. Prebacite na pleh obložen pek papirom, premažite žumancetom i pospite orasima, pa pecite na 200 C oko 15-ak minuta.  

Izvor: Stvar ukusa