Iako smo navikli da odmah nakon kupovine većinu namirnica odlažemo u frižider ili ostavu, kada je reč o brašnu postoji jedan neobičan trik koji vam može pomoći da produžite rok trajanja.
Naime, odmah nakon kupovine, pšenično brašno trebalo bi da smestite u zamrzivač i da ga ostavite da odstoji 48 sati. Kako savetuju mnogi stručnjaci, na ovaj način će se uništiti sva eventualna jajašca ili larve u njemu.
Sledeći korak je da izvadite brašno iz frižidera i sipate ga u staklenu ili metalnu hermetičku zatvorenu posudu i smestite ga na hladno i tamno mesto. Tako ćete produžiti rok trajanja za čak dve godine, a brašno možete držati u frižideru ili ostavi.
Ukoliko uočite male tragove u brašnu, može se desiti da su se u njemu razvile larve žiška. U pitanju su biljojedi koje najčešće možemo videti u dvorištima i skladištima, ali neretko prezime i u domovima, mahom u hrani poput pirinča i brašna, gde žive i razmnožavaju se.
Takvo brašno bi trebalo odmah da bacite u kantu za smeće jer može biti opasno po vaše zdravlje.
Izvor: Stvar ukusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade