Iako zvuči paradoksalno, pranje određenih namirnica može izazvati širenje bakterija, pa čak i trovanje organizma. Evo koje od njih nipošto ne bi trebalo prati pre kuvanja, a koje se obavezno peru.

Jaja

Postoji posebna supstanca koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namena je zaštita od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa zato jaja ne bi trebalo da perete pre nego što ih odložite u frižider.

Piletina

Pranje sirovog mesa bilo kog dela piletine zbog prskanja vode kapljično širi se kampilobakterija. Većina ljudi pre pripreme pilećeg mesa ili mesa druge živine isto opere. Kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odeću i kuhinjsku opremu. Ovo činjenicu ne bi trebalo olako shvatati jer kampilobakterija može prouzrokovati opasne bolesti, pa čak i smrt. Ono što možete učiniti jeste da se pobrinete da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuvana i da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.

Ostalo meso

Ovo se ne odnosi samo na živinsko meso, već i ostalo meso poput govedine, svinjetine i jagnjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Bakterija se na mesu jednostavno uništava visokom temperaturom, bilo da ga kuvate ili pečete. Dobro bi bilo pre kuvanja višak mesnog soka sa površine obrisati papirnatim ubrusima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.

Pečurke

Ove namirnice zbog svoje sunđeraste strukture sa velikom moći upijanja nikad ne treba prati ili potapati u vodi. Ako vam se čine prljave, ogulite ih sa nožićem ili ih obrišite papirnatim ubrusima. Pečurke treba guliti samo ako je došlo do promene boje, a bez obzira na boju treba iseći donji deo drške pečurke.

Evo koje namirnice bi uvek trebalo da operete

Voće i povrće s jestivom korom

Budući da se obavezno prskaju otrovnim i štetnim pesticidima. Dobar trik je potopiti ih u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone i par kapi sirćeta - oni uklanjaju sve pesticide i prljavštinu na nežan i efikasan način. Nakon pranja osušite ih s papirnatim ubrusima tapkanjem.

Limenke

Bakterije ne mogu da uđu u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu i da traju. Ipak, definitivno mogu da uđu unutra ako ne operete poklopac limenke pre rukovanja njom.

Voće i povrće sa nejestivom kožom

Ovo se pravilo odnosi nakon guljenja, na primer krompira ili luka. Ali, ako je reč o namirnici poput lubenice ili limuna, tada ih operite pre konzumiranja - bakterije sa kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.

Orašasti proizvodi

Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova. Naime, čak i ako su oguljeni (pistaći, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportovani. Takođe, ovi proizvodi se često znaju prskati kiselinom koja štiti od parazita, a može naštetiti ljudskom zdravlju.

Sušeno voće

Ova vrste hrane smatra se jednom od "najprljavijih". To se naročito odnosi na sušeno voće koje se prodaje u rinfuzu, a fioke u koje se stavlja se vrlo retko ili nikad ne peru. Operite ga ili ga čak ostavite da se natope neko vreme, pa sami posušite par sati i biće jednako ukusno, a puno zdravije.

Izvor: Stvar ukusa