Sastojci:

Za prhko testo:

  • 260 g mekog brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 130 g putera
  • 1 jaje
  • Malo ekstrakta vanile

Za glazuru:

  • 100 g belanaca
  • Par kapi limunovog soka
  • 380 g šećera u prahu

Za dekoraciju:

  • Prehrambene boje (ružičasta, ljubičasta, plava, žuta, narandžasta)
  • Šarene mrvice

Priprema:

Ovi šareni i mirisni uskršnji keksići prhke teksture pravi su praznični ukras i slatki zalogaj za celu porodicu. Dekorisani raznobojnom glazurom i šarenim mrvicama, savršeni su i za poklon i za posluženje uz kafu ili čaj.

Savet:

Ako želite savršeno ravnu glazuru, najpre oivičite keksić tankim slojem, pa ispunite sredinu, uz pomoć čačkalice za preciznost.

U velikoj posudi pomešajte brašno i šećer u prahu. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i par kapi ekstrakta vanile, pa umesite testo dok ne postane kompaktno. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.

Nakon hlađenja, razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i modlama u obliku uskršnjih motiva isecite keksiće. Poređajte keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta, dok blago ne porumene.

Za glazuru: Umutite belanca mikserom, dodajte limunov sok, pa postepeno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete gustu, glatku smesu.

Podelite glazuru u 5 činija i obojite svaku drugom bojom (jednu ostavite belu). Prebacite glazure u kese za dekoraciju.

Na ohlađene keksiće nanesi glazuru – prvo ivice, pa unutrašnjost, i razmažite je čačkalicom za ravnomeran sloj. Dekorišite drugim bojama i šarenim mrvicama po želji. Ostavite glazuru da se stegne, pa poslužite keksiće na tacni kao šareni uskršnji desert.

Bonus video

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kako se farbaju jaja  Izvor: Kako se farbaju jaja