Sastojci:
Za prhko testo:
- 260 g mekog brašna
- 90 g šećera u prahu
- 130 g putera
- 1 jaje
- Malo ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 100 g belanaca
- Par kapi limunovog soka
- 380 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
- Prehrambene boje (ružičasta, ljubičasta, plava, žuta, narandžasta)
- Šarene mrvice
Priprema:
Ovi šareni i mirisni uskršnji keksići prhke teksture pravi su praznični ukras i slatki zalogaj za celu porodicu. Dekorisani raznobojnom glazurom i šarenim mrvicama, savršeni su i za poklon i za posluženje uz kafu ili čaj.
U velikoj posudi pomešajte brašno i šećer u prahu. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i par kapi ekstrakta vanile, pa umesite testo dok ne postane kompaktno. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
Nakon hlađenja, razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini i modlama u obliku uskršnjih motiva isecite keksiće. Poređajte keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta, dok blago ne porumene.
Za glazuru: Umutite belanca mikserom, dodajte limunov sok, pa postepeno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete gustu, glatku smesu.
Podelite glazuru u 5 činija i obojite svaku drugom bojom (jednu ostavite belu). Prebacite glazure u kese za dekoraciju.
Na ohlađene keksiće nanesi glazuru – prvo ivice, pa unutrašnjost, i razmažite je čačkalicom za ravnomeran sloj. Dekorišite drugim bojama i šarenim mrvicama po želji. Ostavite glazuru da se stegne, pa poslužite keksiće na tacni kao šareni uskršnji desert.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.