Sastojci:

  • 1 konzerva leblebije, oceđene i isprane
  • pola  šolje putera od kikirikija 
  • ¼ šolje meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola  kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika kokosovog ulja (opciono, za gušću teksturu)
  • pola šolje komadića tamne čokolade 

Priprema:

Ako tražite zdravu, ukusnu i jednostavnu poslasticu, ovi posni kolačići od leblebije su savršen izbor. Leblebija im daje blagu orašastu notu i svilenkastu teksturu, dok tamna čokolada dodaje bogat, neodoljiv ukus. Nećete ni primetiti da su napravljeni od mahunarki! Najbolje od svega – priprema je jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine.

Saveti:

Za dodatni ukus, dodajte prstohvat cimeta ili morske soli.
Ako volite hrskavije kolačiće, ostavite ih nekoliko minuta duže u rerni.
Čuvajte ih u zatvorenoj posudi do 5 dana, ili zamrznite za duže skladištenje.

Isprobajte ovaj recept i uživajte u zdravim, domaćim kolačićima koji će vas osvojiti na prvi zalogaj!

U blenderu ili multipraktiku pomešajte leblebiju, puter od orašastih plodova, zaslađivač, vanilu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i kokosovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Nežno umešajte komadiće čokolade u smesu.

Zagrejte rernu na 175°C. Kašikom vadite testo i oblikujte kolačiće na plehu obloženom papirom za pečenje. Lagano ih pritisnite prstima ili kašikom da dobiju oblik. Pecite 12-15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno smeđe. Ostavite kolačiće da se hlade 5-10 minuta na plehu, zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade. Po želji, pre pečenja pospite dodatnim komadićima čokolade.

Bonus video

Recept za savršeno kremast humus Izvor: Recept za savršeno kremast humus