Počeo je Uskršnji post, ali to ne znači da morate da se odreknete omiljenih poslastica, kao što je npr. Vasina torta. Pomoću ovih saveta zamenite jaja u svakoj torti ili testu koje vam je potrebno za slane đakonije. 

Kada se umuti šne od belenaca i u njega postepeno dodaju ostali sastojci, kora ili patišpanj će biti mekani kada se ispeku. Sada vam za fantastičan šne ne trebaju belanca, samo ih zamenite ovim jeftinim sastojcima.  

Šne od lanenog semena 

Sastojci:

  • 2/3 šolje lanenog semena 
  • 6 šolja vode 

Prirpema:

Pomešajte vodu i laneno seme, pa kuvajte pola sata. Procedite i ostavite da se ohladi u frižideru. Dobijenu smesu mutite oko 10 minuta kako biste napravili šne. Tri kašike ove smese menjaju jedno belance. 

Šne od leblebija 

Sastojci: 

  • 300-400 ml vode 
  • 3-4 kašike šećera 
  • 300 g leblebija 

Priprema:
Leblebije skuvajte u vodi i ostavite ih da se hlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale preko noći (oko 8h). Potom ih procedite, a tečnost stavite da se kuva kako biste dobili veću konctraciju belančevina (voda treba da ispari za oko 50 posto). Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta. Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu). Umutite tu tečnost najvećom brzinom oko 5-6 minuta. Pred kraj mućenja dodajte šećer koji će ga dodatno učvrstiti. Još je jednostavnije ako kupite konzervu leblebija, pa iskoristite vodu iz konzerve. 

Izvor: Stvar ukusa