Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVI ZDRAVA ZAPRŠKA: Jedna namirnica zgusnuće jelo, a ima duplo manje kalorija od brašna

Zdrava i jednostavna zaprška koji će imati apsolutno isti efekat na zgušnavanje jela.

 Zdrava zaprška bez brašna Izvor: Printscreen/Youtube/Mi la N Nick'

Iako zvuči pomalo neverovatno, postoji puno zdravija alternativa za pravljenje smese koja zgušnjava omiljena jela na kašiku, a da nije klasična zaprška.

Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu prilikom pripreme zaprške - reč je o crvenom sočivu!

Crveno sočivo je najbolja zamena za manje zdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita, lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla. Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijom ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Možda će vas zanimati

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti, a što je najvažnije neće promeniti ukus jelu. 

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još:

Više na ovu temu

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Koviljka

Zasto nevalja sve sto je staro tredicionalno ?Do juce je biolo da je ulje zdravije od masti a Dana's obrnuto Uzas sta sve procitam sta je zdravo jesti a sve dosada sto smo jeli je nezdravo

Marija

@Koviljka Nikad nije bila zdrava zaprska sa brasnom, ljudi nisu nazalost znali.Najzdravija zaprska je istopljena kuzu japansks biljka u vodi .Ne przi se a zdrava ja.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti