Iako zvuči pomalo neverovatno, postoji puno zdravija alternativa za pravljenje smese koja zgušnjava omiljena jela na kašiku, a da nije klasična zaprška.
Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu prilikom pripreme zaprške - reč je o crvenom sočivu!
Crveno sočivo je najbolja zamena za manje zdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita, lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla. Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijom ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.
Šta treba da uradite?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?
Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti, a što je najvažnije neće promeniti ukus jelu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem