Iako zvuči pomalo neverovatno, postoji puno zdravija alternativa za pravljenje smese koja zgušnjava omiljena jela na kašiku, a da nije klasična zaprška.

Pošto se u današnje vreme mnogi sklanjaju od belog hleba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamenu prilikom pripreme zaprške - reč je o crvenom sočivu!

Crveno sočivo je najbolja zamena za manje zdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita, lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama i približno 24 grama proteina biljnog porekla. Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijom ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Šta treba da uradite?

Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar deo tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti, a što je najvažnije neće promeniti ukus jelu. 

Izvor: Stvar ukusa