Kvasac je neizostavan deo za pripremu mnogih pekarskih proizvoda, a u pripremi se koristi suva ili sveža varijanta. Većina domaćica više voli svež jer je od njega testo mekše i izdašnije, a instant kvascu, suvom, pribegava kada je u žurbi.

Sveži kvasac ima rok trajanja od dve nedelje, i mora da se čuva na hladnom mestu. Sa druge strane, suvi kvasac ima strukturu praha, duži rok trajanja i može da se čuva na sobnoj temperaturi.

A da li je ovo jedina razlika kada je reč o upotrebi obe vrste kvasca?

Sveži kvasac je najbolji za recepte koji zahtevaju da se testo više od jednom premesi i dobar je za ona koja se nakon pripreme ostave na hladnom da prenoće. Ipka, izuzetno je "nepouzdan", odnosno lako se kvari. Osim toga, osetljiv je prilikom pripreme. Ako temperatura vode pređe 45 stepeni Celzijusovih, postoji velika verovatnoća da ćete ga "upropastiti", odnosno da se neće "aktivirati" svoja svojstva i učiniti da testo naraste.

S druge strane, suvi kvasac je prilično stabilan i može da traje praktično godinama u frižideru, a da ne izgubi moć dizanja. Malo je tolerantniji na više temperature do 50 stepeni. Dobar je za pripremu testa koja se čuvaju u frižideru preko noći, najbolji je kod onih koji ne treba da se premese više od jednog puta.

Kada je u pitanju ukus, pojedinci tvrde da hleb ima bolji i slatkastiji ukus ukoliko je zamešen sa svežim kvascem, iako većina smatra da se ukus ne razlikuje.

Izvor: Stvar ukusa